Oprogramowanie społecznościowe w kształtowaniu wirtualnych wspólnot działań w przedsiębiorstwach - Sobieska-Karpińska, Jadwiga; Kutera, Robert (Social Software in Forming Virtual Communities of Practice in Companies, 2010)
Wirtualne wspólnoty działań to nowy sposób na wspieranie zarządzania wiedzą. Mają się przyczyniać do tworzenia i wymiany unikatowej wiedzy eksperckiej w przedsiębiorstwie, a tym samym do wzrostu jego konkurencyjności, elastyczności, sprawności, szybkości działania i innowacyjności. Do prawidłowego funkcjonowania oraz formalizowania wyników ich działań niezbędne jest wsparcie informatyczne, a idealnie nadaje się do tego oprogramowanie społecznościowe. W artykule przedstawiona jest charakterystyka wirtualnych wspólnot działań i ich miejsce w strukturach organizacyjnych przedsiębiorstw, a ponadto aspekty zastosowania oprogramowania społecznościowego jako platformy współpracy dla wspólnot działań, ze szczególnym uwzględnieniem korzyści wynikających z zastosowania tego rodzaju oprogramowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 53-63
Keywords: wirutalne wspólnoty działań; zarządzanie wiedzą; Web 2.0; oprogramowanie społecznościowe