Rozwój rynku telewizji internetowej w Polsce - Musiałkowski, Paweł (The Development of Internet Television in Poland, 2010)
W artykule przedstawiono analizę współczesnego polskiego rynku telewizji internetowej. W pierwszej części zaprezentowano technologię strumieniowania podstawową metodę dostarczania treści multimedialnych przez Internet. Część druga zawiera charakterystykę najważniejszych internetowych platform telewizyjnych (zarówno tradycyjnej, jak i stricte internetowej) dostępnych w Sieci: TVP.pl, TVN24.pl, WPTV, Onet.tv, Interia.tv. W trzeciej części przedstawiono aplikacje peer-to-peer (P2P), służące redystrybucji strumieni wideo w czasie rzeczywistym poprzez sieć P2P (P2PTV), tj. SopCast, Zattoo, Livestation i Joost.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 40-52
Keywords: rynek telewizji internetowej; nadawcy telewizji internetowej; dystrybucja P2PTV