Przywództwo strategiczne w organizacji - Radomska, Joanna (The Concept of Strategic Leadership in an Organization, 2010)
Artykuł podejmuje tematykę konieczności stworzenia koncepcji współczesnego przywództwa strategicznego, a także wskazuje potencjalne kierunki jego ewolucji. Autorka podkreśla także znaczenie kapitału ludzkiego jako nośnika wiedzy oraz podstawowego źródła osiąganej przewagi konkurencyjnej. Stąd ważne jest skupienie uwagi na pożądanych cechach współczesnego przywódcy, który jest odpowiedzialny za budowanie kompetencji organizacji w zakresie adaptacji do zmieniających się warunków działania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 360-368
Keywords: przywództwo strategiczne; wizja; kapitał ludzki; kultura organizacyjna