Innowacje w usługach - specyfika i ochrona własności intelektualnej twórcy - Poznańska, Krystyna (Innovation in Services - the Specificity and Intellectual Property Protection, 2010)
W artykule przedstawiono specyfikę innowacji w usługach. Stwierdzono, że w warunkach gospodarki opartej na wiedzy konwergencja sektora produkcyjnego i usługowego zmienia podejście do innowacyjności. Innowacyjność przedsiębiorstw produkcyjnych jest uzależniona nie tylko od innowacji technologicznych, ale też od innowacji wprowadzonych w innych dziedzinach, a szczególnie w obszarach usługowych. Zasadniczą uwagę w artykule poświęcono problemom ochrony własności intelektualnej. Przedstawiono różne podejścia do ochrony w wybranych krajach europejskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 348-359
Keywords: źródła przewagi konkurencyjnej; innowacje w usługach; ochrona własności intelektualnej