Strategia finansowa przedsiębiorstw w warunkach kryzysu gospodarczego - Pomykalski, Przemysław (Financial Management of Enterprises during Economic Crisis, 2010)
Autor przedstawia działania finansowe przedsiębiorstw w okresie kryzysu. Analizie poddano dane pochodzące z badań ankietowych NBP przeprowadzonych na grupie 850 przedsiębiorstw polskich oraz wyniki finansowe wybranej spółki notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Celem referatu jest określenie i zobrazowanie działań finansowych, które powinny zostać podjęte przez zarządzających przedsiębiorstwem w okresie poprzedzającym oraz w czasie trwania kryzysu gospodarczego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 334-340
Keywords: strategia finansowa; kryzys gospodarczy; zarządzanie; finanse przedsiębiorstw; analiza finansowa