Planowanie strategiczne w średnim przedsiębiorstwie hotelarskim - model biznesu - Nogalski, Bogdan; Wójcik-Karpacz, Anna; Karpacz, Jarosław (Strategic Planning in a Medium Hotel Enterprise - Business Model, 2010)
W niniejszym artykule podjęto problem realizacji obranego przez przedsiębiorcę modelu biznesu średniego przedsiębiorstwa hotelarskiego. Model działania (biznesu) bardziej niż plan strategiczny odpowiada zakresowi decyzji strategicznych podejmowanych przez przedsiębiorcę zarządzającego tej wielkości przedsiębiorstwem. W treści opracowania wykorzystano informacje pozyskane od przedsiębiorcy prowadzącego średnie przedsiębiorstwo w sektorze usług hotelarskich i gastronomicznych. Na tej podstawie scharakteryzowano elementy modelu biznesu tego przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 298-307
Keywords: sektor usług hotelarskich; przedsiębiorstwo hotelarskie; planowanie strategiczne; studium badawcze