Między Scyllą agresji i Charybdą obrony : wrogie przejęcia jako sytuacje kryzysowe - Nogalski, Bogdan; Szymański, Marek (Between the Scylla of Aggression and the Charybdis of Defense : Hostile Takeovers as Crisis Situations, 2010)
Praktyczne podejście do dopuszczalności obrony przed wrogim przejęciem powinno uwzględniać ocenę poszczególnych działań, ich motywów i sytuacji, w jakiej zostały podjęte. Wydaje się, że twarde reguły określające ogólne zasady działania kierownictwa w sytuacji zagrożenia wrogim przejęciem byłyby niepożądane. Nawet ustalenie precyzyjnych parametrów zachowań kierownictwa spółki przejmowanej w określonej sytuacji może rodzić poważne wątpliwości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 287-297
Keywords: agresja; obrona; wrogie przejęcie; akcjonariusze; interesariusze