Kulturowe recepty na sukces w warunkach kryzysu na przykładzie firm inwestycyjnych - Miklaszewski, Lech (Cultural Recipe of Success in Crisis on the Basis of Investment Companies, 2010)
Artykuł podnosi problematykę roli kultury organizacyjnej w determinowaniu sukcesu przedsiębiorstwa w warunkach kryzysowych. Diagnozie i analizie poddano kultury organizacyjne dwóch firm inwestycyjnych różniących się między sobą charakterystyką organizacyjną, rynkiem, na którym działają, oraz pojmowaniem sukcesu. Poszczególne kultury organizacyjne poddano także ocenie pod kątem nadawania przez nie sensu, kierunku działań i mobilizacji w pokonywaniu kryzysu. Do diagnozy kultur organizacyjnych wykorzystano model wartości konkurujących.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 255-268
Keywords: kultura organizacyjna; firma inwestycyjna; kryzys; sukces