Ograniczenia podejścia zasobowego w zarządzaniu strategicznym - Malewska, Kamila (Limitations of the Resource-Based View of Strategy, 2010)
Podejście zasobowe jest chronologicznie najmłodszym podejściem badawczym, które wykształciło się na gruncie zarządzania strategicznego. Liczne publikacje na ten temat oraz wyniki badań empirycznych wskazują, że podejście to nadal cieszy się znaczną popularnością ze strony zarówno teoretyków, jak i praktyków zarządzania. Po okresie, liczącego sobie blisko dwadzieścia lat, burzliwego rozwoju podejścia zasobowego i znacznej ilości przeprowadzonych w tym zakresie badań nadszedł czas refleksji i krytyki. Celem referatu jest identyfikacja i analiza teoretycznych i praktycznych "pułapek" tego podejścia, na które coraz częściej zwracają uwagę badacze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 224-232
Keywords: podejście zasobowe; zarządzanie strategiczne; strategia przedsiębiorstwa