Foresight - narzędzie wymyślania przyszłości przedsiębiorstwa - Malara, Zbigniew; Sobol, Jolanta (Foresight - a Tool of Inventing Enterprise's Future, 2010)
Niniejszy referat jest próbą przedstawienia foresightu jako narzędzia służącego aktywnemu przewidywaniu i kreowaniu przyszłości przedsiębiorstwa. Zostały tu zaprezentowane podstawowe mechanizmy i dziedziny zastosowania foresightu oraz wnioski służące dalszej praktyce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 215-223
Keywords: foresight; przedsiębiorstwo; przyszłość