Sprawność organizacji źródłem sukcesu polskich przedsiębiorstw - Kałowski, Adam (An Organization's Efficiency as a Key Factor for Success of Polish Enterprises, 2010)
Tempo zmian w otoczeniu wymusza na organizacji przedsiębiorstw wyższą sprawność działania bądź naraża je na porażkę w grze rynkowej XXI wieku. Sprawność organizacji, określona poprzez skuteczność, ekonomiczność oraz korzystność, musi osiągnąć najwyższy poziom, jeżeli przedsiębiorstwo zamierza z niej uczynić źródło własnego sukcesu. Polskie przedsiębiorstwa, chcąc zbudować sprawną organizację, zdolną do rozwiązywania problemów wewnętrznych i zewnętrznych, muszą zacząć od tworzenia silnych podstaw, takich jak: jasny system uprawnień decyzyjnych, prawidłowy przepływ informacji, zharmonizowany system czynników motywacyjnych, odpowiednio zaprojektowana struktura, a następnie rozwijać kolejne czynniki przewagi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 145-154
Keywords: sukces przedsiębiorstwa; organizacja; sprawność