Bariery implementacji koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu w małych przedsiębiorstwach - Jung, Magdalena (Barriers of Implementation of Corporate Social Responsibility in Small Enterprises, 2010)
Rosnąca świadomość zagrożeń, jakie niesie ze sobą działalność gospodarcza, sprawia, iż prawne i społeczne otoczenie przedsiębiorstw wymusza na nich podejmowanie odpowiedzialności za bezpośrednie i pośrednie efekty prowadzonych działań. Wiele jest przykładów społecznej odpowiedzialności dużych czy średnich przedsiębiorstw, jednak wciąż niedoceniany jest w tym zakresie potencjał małych firm. W niniejszym artykule podjęto próbę określenia głównych barier, które utrudniają małym przedsiębiorstwom aktywność prospołeczną. Owe problemy wynikają zarówno ze specyfiki małych przedsiębiorstw, jak też z niedostosowania do nich narzędzi koncepcji CSR. Dlatego niezbędne jest indywidualne dopasowanie działań w obszarze społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw do sposobu zarządzania oraz zasobów ekonomicznych i personalnych małych organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 117-126
Keywords: społeczna odpowiedzialność biznesu; obszary; korzyści; bariery