Bariery inicjacji procesu zarządzania strategicznego w uczelni publicznej - Cyfert, Szymon; Jasiczak, Jakub; Kochalski, Cezary (Barriers of Setting on Motions the Process of Strategic Management in Public Schools of Higher Education, 2010)
Celem opracowania było rozpoznanie sytuacji w zakresie barier uruchomienia procesu zarządzania strategicznego w uczelniach publicznych w Polsce. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że główną barierą uruchomienia procesu zarządzania strategicznego w uczelniach publicznych jest opór pracowników przed zmianami. Wśród uczelni opracowujących strategię bardzo istotną barierą są ograniczone zasoby finansowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 48-56
Keywords: zarządzanie zmianami; zarządzanie strategiczne; uczelnie publiczne; proces zarządzania strategicznego