Budowa kapitału relacyjnego jako szansa rozwoju MSP - Adamik, Anna (The Relational Capital Creation as a Chance for SMEs Development, 2010)
Żyjemy w trudnym okresie zmian technologicznych, gospodarczych, społecznych. Funkcjonując w takich warunkach, muszą się także zmieniać małe i średnie przedsiębiorstwa. Muszą one wreszcie dostrzec, że toku swego rozwoju nie są pozostawione same sobie, lecz mogą, a nawet powinny korzystać ze wsparcia swych partnerów rynkowych (klientów, dostawców i innych interesariuszy). Zawiązane pomiędzy nimi bliskie, partnerskie relacje stanowią strategicznie istotny kapitał relacyjny pozwalający na sprawniejszy ich rozwój. Powinny starać się korzystać z niego jak najszybciej i jak najpełniej. W tym celu w pracy zasygnalizowano istotę tego zjawiska oraz zobrazowano je empirycznym przykładem kreowania relacji praktykowanym przez MSP regionu łódzkiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 15-26
Keywords: współpraca przedsiębiorstw; kapitał relacyjny; zasoby niematerialne; rozwój przedsiębiorstw; rozwój MSP