Dyskonto z tytułu braku w krótkim okresie płynności akcji udziałów w wycenie biznesowej - Szymański, Piotr (Discounts for Illiquidity and Lack of Marketability in Business Valuation, 2010)
Główny problem zaprezentowany w artykule związany jest z brakiem płynności akcji/udziałów. W artykule rozpatrywano przypadki dyskonta związanego z brakiem płynności akcji o ograniczonych prawach sprzedaży oraz efekt zmniejszenia ceny akcji/udziałów przedsiębiorstw nienotowanych na giełdzie papierów wartościowych. Różnice metodyczne w określaniu dyskonta za brak płynności szczególnie dotyczą wartość wkładów właścicieli przedsiębiorstw nienotowanych na rynkach giełdowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 89, s. 173-185