W poszukiwaniu kompletnego teoretycznego ujęcia zjawiska współpracy przedsiębiorstw - Kłopocki, Szymon (In Search of a Comprehensive Theoretical Approach to Company Co-operation, 2010)
Artykuł wskazuje na rosnące znaczenie zjawiska współpracy i coraz większą jego popularność w teorii i w praktyce. Dostępne ujęcia teoretyczne współpracy przedsiębiorstw są przedstawione i zestawione razem w sposób sugerujący ich komplementarne wykorzystanie. Ukazana jest też niekompletność poszczególnych ujęć teoretycznych z osobna. Autor sugeruje, że pełniejszy wgląd w to zjawisko jest możliwy dopiero przy wykorzystaniu kilku ujęć teoretycznych razem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 89, s. 133-134