Przesłania i bariery funkcjonowania rad pracowników w Polsce - Cierniak-Emerych, Anna (Premises and Barriers of Works Committees Operations in Companies, 2010)
W opracowaniu podjęto próbę rozpoznania problemów związanych z tworzeniem i funkcjonowaniem w polskich przedsiębiorstwach organów przedstawicielstwa pracowniczego w postaci rad pracowników. Zagadnienie to rozpatrywano w kontekście wdrożenia w naszym kraju założeń dyrektywy wspólnotowej (2002/14AVE), dotyczącej informowania i przeprowadzania konsultacji z pracownikami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 89, s. 83-91