Przywództwo a współczesne koncepcje i metody zarządzania przedsiębiorstwem - Grzesik, Katarzyna (Leadership and Contemporary Concepts and Methods of Management, 2010)
Najważniejszym zadaniem współczesnych przedsiębiorstw jest wybór i zastosowanie właściwych koncepcji i metod zarządzania, odpowiednich w konkretnych sytuacjach. Celem niniejszego artykułu jest podkreślenie dwóch aspektów dotyczących wpływu przywództwa na funkcjonowanie współczesnych koncepcji i metod zarządzania. Pierwszy z nich dotyczy przywództwa na etapie wdrażania poszczególnych koncepcji i metod. Drugi aspekt odnosi się do roli przywództwa w ich funkcjonowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 89, s. 62-70