Nowe tendencje w zarządzaniu dużymi przedsiębiorstwami międzynarodowymi - Czupiał, Jerzy (New Tendencies in Management of Big International Enterprises, 2010)
Nowe tendencje w zarządzaniu dużymi przedsiębiorstwami opierają się na trzech elementach: przekształceniu kierowników pierwszej linii z wykonawców w aktywnych przedsiębiorców, przekształceniu roli średniego kierownictwa z administracyjno-kontrolnej w inspirującą i instruującą oraz na najbardziej głębokich i wymagających zmianach na szczycie hierarchii zarządzającej, gdzie przywódca organizacji musi także kreować struktury odpowiednie do pełnienia funkcji kierowniczych na wszystkich szczeblach organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 89, s. 9-20