Zastosowanie języków opisu problemów optymalizacyjnych w arkuszach kalkulacyjnych - Targiel, Krzysztof (On Using Optimization Languages in Spreadsheets, 2010)
Obserwowane zainteresowania poszukiwaniem najlepszych rozwiązań biznesowych z wykorzystaniem metod matematycznych owocuje powstaniem bogatego oprogramowania implementującego metody badań operacyjnych. Powstał problem zapisu modelu w formie akceptowalnej przez oprogramowanie oraz sposobu wprowadzania parametrów. Pojawiły się dwie odmienne koncepcje rozwiązanie tego problemu. Zrodziło to z jednej strony pomysły wbudowania solvera w arkusz kalkulacyjny, z drugiej strony powstanie zintegrowanych środowisk do rozwiązywania takich problemów. Zauważalna jest także powszechność stosowania arkusza kalkulacyjnego jako interfejsu we wszelkich zastosowaniach biznesowych. W pracy przedstawiono możliwość wykorzystania języków opisu problemów optymalizacyjnych w arkuszu kalkulacyjnym oraz zwrócono uwagę na zalety takiego podejścia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 263-272
Keywords: język opisu problemu optymalizacyjnego; język LINGO; optymalizacja z MS Excel