Wykorzystanie algorytmu genetycznego w generowaniu decyzji inwestycyjnych na rynku walut - Rośczak, Paweł (The Genetic Algorithm Application in the Generation of Investment Decisions in the Foreign Exchange Market, 2010)
W artykule zaprezentowano implementację i przykład praktyczny generatora decyzji inwestycyjnych na rynku walut. Generator wykorzystuje sieć neuronową oraz algorytm genetyczny jako mechanizm wyznaczania wartości wag sieci. Połączenie obydwu metod pozwala na użycie bardziej dopasowanej do problemu funkcji kryterialnej w postaci miary zysku z inwestycji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 231-241
Keywords: algorytmy genetyczne; rynek walutowy; prognozowanie kursu walut