Ocena ofert negocjacyjnych za pomocą metody PROMETHEE - Nowak, Maciej; Wachowicz, Tomasz (Scoring Negotiation Offers with PROMETHEE, 2010)
W obliczu intensywnie rozwijających się nowoczesnych technologii informatycznych oraz gospodarki sieciowej w procesach negocjacji coraz częściej wykorzystuje się komputerowe systemy wspomagania negocjacji oraz systemy negocjacji elektronicznych. Podstawą działania takich systemów są odpowiednio skonstruowane modele formalne negocjacji. W niniejszej pracy zaprezentowano koncepcję tworzenia systemu oceny ofert negocjacyjnych za pomocą metody PROMETHEE. Zaletą tej metody jest to, iż wymaga od negocjatora jedynie określenia istotności kryteriów oceny (kwestii negocjacyjnych) oraz zdefiniowania pewnych progów wartości realizacji każdej kwestii. Przedstawiono również przykład wykorzystania metody PROMETHEE do wspomagania negocjacji między inwestorem a deweloperem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 177-189
Keywords: negocjacje; metoda PROMETHEE; system scoringowy