Zastosowanie algorytmów genetycznych do układania planów lekcji na przykładzie Szkoły Podstawowej nr 5 w Olkuszu - Krzeszowska, Bogumiła; Trzaskalik, Tadeusz; Nocoń, Ewa (The Application of Genetic Algorithms in School Timetabling on the Example of the Elementary School no 5 in Olkusz, 2010)
Układanie planu szkolnego jest problemem takiego ustalenia sekwencji spotkań nauczycieli ze studentami w określonym przedziale czasu, aby były spełnione różnego typu ograniczenia. Ręczne ułożenie planu, w zależności od stopnia jego złożoności, może zająć od kilku godzin do kilku dni, a plan taki może być niedoskonały pod wieloma względami. Z tego powodu zwrócono uwagę na możliwość automatyzacji procesu układania planów. Głównymi metodami automatycznego planowania są: metody heurystyczne, metody poszukiwania lokalnego oraz redukcja do kolorowania grafów. Praca ma na celu zastosowanie algorytmów genetycznych do ułożenia planu szkolnego. Pomimo dużej złożoności problemu algorytm genetyczny w niedługim czasie znalazł rozwiązanie dopuszczalne. Jako że jest to metoda przybliżona, otrzymany wynik nie musi być rozwiązaniem optymalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 141-152
Keywords: algorytmy genetyczne; modele optymalizacyjne; harmonogramowanie