Modelowanie preferencji na przykładzie przydziału studentów do grup administracyjnych - Kośny, Marek; Peternek, Piotr (Preference Modeling on the Example of Students' Assignment to the Specialization Groups, 2010)
Teoria grupowego podejmowania decyzji nie pozwala na jednoznaczne sformułowanie sposobu, w jaki należy podejmować decyzje, gdy w proces decyzyjny zaangażowana jest grupa osób o odmiennych preferencjach. W literaturze przedmiotu brak jest przede wszystkim jednoznacznego rozstrzygnięcia w zakresie wyboru sposobu agregacji preferencji indywidualnych. Celem niniejszego artykułu jest prezentacja wybranych sposobów dokonywania wyboru grupowego oraz porównanie wyników uzyskanych różnymi metodami. Jako przykład ilustrujący zdecydowano przyjąć zagadnienie wyboru specjalności oraz przydziału studentów do grup specjalizacyjnych. Analiza tego problemu prowadzona jest dla różnych możliwych sformułowań funkcji agregującej oraz różnych sposobów deklarowania preferencji przez poszczególnych studentów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 108, s. 130-140
Keywords: wybór społeczny; agregacja preferencji; modele opytmalizacyjne; symulacje