Produkcja związków bioaktywnych z wykorzystaniem drożdży Yarrowia lipolytica - Szczepańska Patrycja (Production of bioactive compounds using Yarrowia lipolytica yeast, 2023)
Niniejsza rozprawa doktorska skupia się na badaniu zdolności drożdży Y. lipolytica do syntezy wzmożonych ilości fosfolipidów oraz resweratrolu z taniego substratu, jakim jest glicerol.
Keywords: Yarrowia lipolytica; fosfolipidy; resweratrol; fosfatydylocholina; inżynieria genetyczna; estry resweratrolu