Socjalizacja, relacje i kształtowanie postaw jednostki w ujęciu hodowli gołębi - Walkowiak, Piotr (Socialization, relations and shaping the attitudes of an individual in terms of pigeon breeding, 2022)
Artykuł podejmuje temat hodowców i wprowadzania jednostek w szeregi społeczeństwa przy udziale socjalizacji oraz kształtowania odpowiednich postaw warunkujących właściwe funkcjonowanie w przestrzeni międzyludzkiej w ujęciu hodowli gołębi. Tekst również ma na celu przedstawienie roli współpracy ludzi ze zwierzętami, poszerzeniu świadomości na temat dostrzegania nieocenionych zasobów w postaci gołębi i ich hodowców jako moralnych przewodników. Praca ukazuje włączenie zwierząt i przebywanie w ich towarzystwie jako jeden z możliwych wariantów rozwoju ludzi w sferze psychologicznej, biologicznej oraz społecznej. W toku obserwacji i nawiązywania relacji z gołębiami rozwija się rozumienie działań podejmowanych względem siebie oraz innych jednostek, a przy tym kształtowanie określonych postaw. W artykule zaprezentowane zostały wypowiedzi poszczególnych hodowców gołębi pocztowych oraz ozdobnych.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 45(4)/2022, s. 23-37
Keywords: socjologia; socjalizacja; gołębie; relacje społeczne; czas wolny; funkcjonowanie; sociology; people; socialization; pigeons; social relations; free time; functioning