Kształtowanie otwartej kultury organizacyjnej - istotnego uwarunkowania zdolności uczenia się przedsiębiorstwa - Zgrzywa-Ziemak, Anna; Hopej, Marian; Kamiński, Robert (Formation of Open Organizational Culture - Significant Conditioning of Enterprise's Learning Capability, 2010)
W artykule wykazano, że kluczowym czynnikiem wpływającym na zdolność uczenia się przedsiębiorstwa jest otwarta kultura organizacyjna. Na podstawie badań empirycznych autorzy niniejszego opracowania uznali, że otwieranie kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie jest możliwe dzięki nasycaniu innowacyjnymi, kluczowymi wartościami działań przedsiębiorstwa, selekcji pracowników na podstawie ich kwalifikacji podstawowych oraz wdrażaniu praktyk sprzyjających zaistnieniu przywództwa rozproszonego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 331-340