Społeczne uwarunkowania zarządzania wiedzą we współczesnym przedsiębiorstwie - Zając, Czesław (Socials Factors of Knowledge Management In Contemporary Enterprise, 2010)
W opracowaniu przeprowadzono analizę najważniejszych zewnętrznych oraz wewnętrznych kadrowych i kulturowych uwarunkowań zarządzania wiedzą we współczesnym przedsiębiorstwie. Dokonano oceny wpływu tych uwarunkowań na systemy zarządzania wiedzą. Przedstawiono istotę i różne ujęcia definicyjne kapitału ludzkiego przedsiębiorstwa. Zaprezentowano powiązania pomiędzy zarządzaniem kapitałem ludzkim oraz zarządzaniem zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie. Wskazano także przejawy oddziaływania kultury organizacyjnej na zarządzanie wiedzą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 323-330