Uczenie się z kryzysu jako podstawa doskonalenia umiejętności organizacji - Zabłocka-Kluczka, Anna (Learning from Crisis as a Basis of Improving Organizational Abilities, 2010)
Artykuł odnosi się do aspektów uczenia się z kryzysu doświadczanego przez organizację niezależnie od warunków koniunktury gospodarczej. Przedstawiono w nim głównie poziomy uczenia się z kryzysu i podkreślono znaczenie aktywności organizacji i jej członków w procesie zdobywania i aplikacji wiedzy. Wysunięto tezę, że internalizacja wiedzy zdobytej w czasie kryzysu daje szansę na zmianę tych aspektów działalności organizacji, które doprowadziły do kryzysu, co może skutkować nie tylko doskonaleniem umiejętności zarządzania kryzysowego, ale także doskonaleniem organizacji samej w sobie. Przedstawiono korzyści płynące z uczenia się z kryzysu, a także kompetencje organizacji, które są rozwijane w wyniku tego procesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 313-322