Sieć jako determinanta innowacyjności organizacji - Pichlak, Magdalena (Network as a Determinant of the Organization's Innovation, 2010)
W nurcie badań nad innowacjami i innowacyjnością organizacji coraz więcej uwagi poświęca się problematyce współdziałania organizacji w procesie generowania i implementacji innowacji. W artykule przedstawiono prosty model, oparty na zredukowanej funkcji tworzenia innowacji, oraz syntetycznie podsumowano korzyści uzyskiwane przez organizacje z tytułu uczestnictwa w sieci. Dokonano także przeglądu badań empirycznych przeprowadzonych w ostatnich latach w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 237-244