Organizacje ekonomii społecznej i ich wpływ na rozwój jednostek terytorialnych - Łobocki, Józef (Organizations of Social Economy and Their Impact on the Development Territorial Units, 2010)
Przyśpieszenie procesów rozwojowych wymusza sięganie po sprawdzone i skuteczne sposoby rozwiązywania problemów społecznych i gospodarczych. Liczne organizacje, zaliczane do ekonomii społecznej, pozwalają na wykorzystanie ich tam gdzie zawodzi sektor zarówno publiczny, jak i komercyjny. Kapitał społeczny jest bardzo ważnym czynnikiem rozwoju ekonomii społecznej, natomiast organizacje ekonomii społecznej poprzez swoją działalność pomnażają zasoby kapitału. Należy podkreślić, że organizacje ekonomii społecznej nie są sprzeczne z gospodarka rynkową i prywatną własnością, a wręcz przeciwnie - są korzystnym ich dopełnieniem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 202-208