Zespoły zadaniowe i projektowe w strukturach organizacyjnych przedsiębiorstw - wyniki badań empirycznych - Lichtarski, Janusz Marek (Task Forces and Project Teams in Organizational Structures of Enterprises - Results of Empirical Study, 2010)
Tradycyjne struktury organizacyjne, bazujące na rozbudowanej hierarchii, funkcjonalnym podziale pracy oraz wysokim stopniu centralizacji i formalizacji, wydają się być nieefektywne w warunkach gospodarki opartej na wiedzy. Powoduje to narodziny i rozwój bardziej elastycznych struktur organizacyjnych, bazujących na tymczasowych zespołach zadaniowych i projektowych. Celem opracowania jest przedstawienie wyników własnych badań empirycznych, zorientowanych na identyfikację występowania zespołów zadaniowych i projektowych, częstotliwość ich tworzenia i diagnozę realizowanych przez nie zadań. Artykuł bazuje na studiach literatury i badaniach ankietowych prowadzonych w 73 przedsiębiorstwach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 192-201