W kierunku przedsiębiorczego uniwersytetu - nowe tendencje i wyzwania - Kwiotkowska, Anna (Towards the Entrepreneurial University - New Tendencies and Challenges, 2010)
Uczelnie wyższe stają się obecnie jednym z kluczowych graczy w rozwoju gospodarczym. Przedsiębiorczy uniwersytet opisywany jest jako taki, który efektywnie spełnia tzw. trzecią misję. W artykule dokonano przeglądu prowadzonych badań dotyczących procesu wyłaniania się, pochodzenia oraz istoty przedsiębiorczego uniwersytetu, a także wskazówek i warunków umożliwiających promowanie przedsiębiorczość w ramach uczelni wyższych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 185-191