Programowanie liniowe w odpornym planowaniu projektów - Kuchta, Dorota (Linear Programming in Resistant Planning of Projects, 2010)
W artykule zaproponowano nowe użycie programowania liniowego do wyznaczania odpornego (elastycznego) planu projektu - planu wstępnego i prowizorycznego pozwalającego na rozpoczęcie przygotowań do realizacji projektu zanim będą dokładnie znane kryteria, według których decydent będzie oceniał i wybierał plany projektu. Dla kryteriów, którymi może się kierować decydent, wyznaczono możliwe plany realizacji, a następnie szukano planu najmniej różniącego się od tych planów. Stworzony tymczasowy plan będzie później zamieniony na plan odpowiadający decydentowi. Zastosowano podejście najgorszego przypadku: generowany plan odporny ma najmniejsze koszty dopasowania do planu ostatecznie wybranego przez decydenta przy założeniu, że decydent wybierze plan najbardziej różniący się od planu odpornego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 176-184