Improwizacja organizacyjna i efektywność organizacji : podejście wielowymiarowe - Bratnicki, Mariusz; Ząbkowska, Beata (Organizational Improvisation and Organization Effectiveness : Multidimensional Approach, 2010)
W artykule autorzy przedstawili istotę improwizacji organizacyjnej, zwracając uwagę na jej wielowymiarowość jako kluczowego nośnika długofalowego przedsiębiorczego sukcesu. Na podstawie konstrukcji definicji improwizacji organizacyjnej zaprezentowano jej wymiary pozwalające w nowatorski sposób dokonać pomiaru funkcjonowania organizacji. Następnie na podstawie literatury przedmiotu zaprezentowano założenie, iż turbulentne otoczenie, struktura organizacyjna, kultura eksperymentowania, pamięć organizacyjna i przywództwo moderują wpływ improwizacji na organizacyjną efektywność.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 68-74