Corporate Social Responsibility - Philosophisch-kritische Anmerkungen zu einem neuen "Paradigma" der Betriebswirtschaftslehre - Aßländer, Michael S.; Brink, Alexander (Zbiorowa odpowiedzialność społeczna - krytyczne uwagi filozoficzne dotyczące nowego modelu w ekonomii biznesu, 2010)
Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa (CSR) stała się w ostatnich latach jedną z najważniejszych koncepcji w obszarze nauk ekonomicznych. Mimo jej dużej popularności jest ona jednak zarówno niedostatecznie zdefiniowana, jak i brakuje jej zadowalających podstaw filozoficznych. W większości przypadków koncepcji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa przypisuje się wiele dowolnych działań podejmowanych w przedsiębiorstwach. Również europejska definicja, CSR określająca społeczną odpowiedzialność przedsiębiorstwa jako politykę przedsiębiorstwa uwzględniającą kwestie ekonomiczne, ekologiczne i społeczne, jest bardziej sloganem niż przydatną definicją. Na podstawie krytycznej analizy aktualnych interpretacji omawianego pojęcia i filozofii Kanta podjęto próbę zdefiniowania społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 94, s. 11-31