Szefowie pionów a Strażnicy Pieczęci : organizacyjne przeobrażenia źródeł władzy - Wawrzynek, Łukasz (The Heads of Divisions and the Seal Guardians : Organizational Transformations of Power Sources, 2010)
Niniejszy artykuł, oparty na studium przypadku, prezentuje sytuację zmiany organizacyjnej, w ramach której organizacja zbudowana jako struktura funkcjonalna przeobraża się w organizację opartą na procesach, a nowo powstałe interdyscyplinarne zespoły zostają ujęte w strukturę macierzową, łamiącą zasadę jednoosobowego kierownictwa. Głównym elementem prezentowanego przypadku jest mechanizm przekształcania się poszczególnych elementów władzy formalnej (prawomocnej), pochodzącej ze struktury organizacyjnej, we władzę nieformalną (charyzmatyczną), wynikającą z posiadanego zakresu wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 215-223