Zarządzanie wiedzą a rozwój energetyki odnawialnej - Szalbierz, Zdzisław (Knowledge Management in the Context of Renewable Energy Development, 2010)
Celem artykułu jest identyfikacja i analiza wybranych problemów rozwoju odnawialnych źródeł energii (OZE) w Polsce z perspektywy zarządzania wiedzą. Przedstawiono rolę i znaczenie OZE jako wyzwanie rozwoju systemów energetycznych. Określono strategię zarządzania wiedzą z perspektywy systemów (OZE). Krótko omówiono model zasobowy. W ostatniej części zidentyfikowano bariery rozwoju OZE oraz przedstawiono krzywą rozwoju technologicznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 204-214