Partnerstwo jako sposób budowania przedsiębiorstwa opartego na wiedzy (na przykładzie farmaceutycznej spółdzielni pracy) - Mierzwa, Dominika (Partnership as a Way of Building a Knowledge-Based Company (on the Example of a Pharmaceutical Cooperative Company), 2010)
Okres integracji Polski z Unią Europejską oraz rozwój nowej gospodarki opartej na wiedzy stworzyły nowe warunki funkcjonowania przedsiębiorstw. Zmiany zachodzące w otoczeniu powodują, że przedsiębiorcy coraz częściej zmuszeni są podejmować decyzje oparte na budowaniu relacji z innymi podmiotami rynkowymi. W artykule autorka przedstawia znaczenie współpracy dla rozwoju kapitału intelektualnego współczesnych przedsiębiorstw. Badania przeprowadzono w średniej wielkości firmie - w farmaceutycznej spółdzielni pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 120-126