Dylematy własności intelektualnej na przykładzie ochrony programów komputerowych - Kotarba, Wiesław (Intellectual Property Dilemmas Based on the Example of Computer Software Protection, 2010)
W artykule omówiono problem funkcjonowania obowiązujących zasad ochrony własności intelektualnej. Na przykładzie ochrony programów komputerowych wykazano, że jeśli zasady te mają sprzyjać szeroko rozumianemu rozwojowi cywilizacyjnemu, to konieczne jest (i to w skali świata) dokonanie radykalnych ich zmian.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 93, s. 71-79