OfficeObjects® - uniwersalne środowisko zarządzania informacją i procesami działalności - Staniszkis, Witold (OfficeObjects® - Universal Environment for Information and Business Processes Management, 2010)
Artykuł prezentuje złożone środowisko oprogramowania - OfficeObjects® , z perspektywy realizowanych na podstawie narzędzia OfficeObjects® genetycznych rozwiązań aplikacyjnych. Taka perspektywa wydaje się najwłaściwsza, ponieważ dopiero rozwiązanie konkretnych problemów biznesowych pokazuje użyteczność i siłę stosowanych narzędzi informatycznych. Należy podkreślić, że wszystkie prezentowane rozwiązania nie wymagały zastosowania żadnych dodatkowych narzędzi informatycznych, a szczególnie nie było potrzeby wykorzystywania języków programowania z wyjątkiem złożonych walidacji pól formularzy elektronicznych z wykorzystaniem języka Java Script. Zaprezentowane rozwiązania informatyczne zostały zrealizowane zgodnie z metodyką MDA (Model Driver Architecture).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 377-391
Keywords: oprogramowanie; procesy biznesowe; elektroniczny obieg dokumentów; zarządzanie informacją; platformy aplikacyjne