Ramy architektury korporacyjnej jako narzędzie projektowania modelu docelowego organizacji publicznej w procesie jej transformacji - Sobczak, Andrzej (The Enterprise Architecture Framework as a Tool to Develop Target Model of Public Organization in the Process of its Transformation, 2010)
W chwili obecnej zagadnienie transformacji organizacji publicznej stanowi istotny problem - zarówno badawczy, jak i aplikacyjny. Jednym z czynników warunkujących powodzenie takiego przedsięwzięcia jest opracowanie modelu docelowego organizacji. W artykule przedstawiono koncepcję wykorzystania ram architektury korporacyjnej (na przykładzie TOGAF) do zaprojektowania takiego modelu dla organizacji publicznej podczas jej transformacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 363-376
Keywords: organizacja publiczna; architektura korporacyjna; model docelowy; transformacja