Zarządzanie ryzykiem na potrzeby bezpieczeństwa systemów informatycznych - strategie postępowania z ryzykiem - Rot, Artur (Information Systems Security Risk Management - Strategies for Dealing With Risk, 2010)
Zarządzanie ryzykiem informatycznym jest dyscypliną integrującą wiele różnorodnych technologii służących identyfikacji, analizie, ocenie incydentów i zagrożeń, a także wdrażaniu środków zwiększających bezpieczeństwo. Odgrywa ono obecnie bardzo istotną rolę we wszystkich niemal obszarach funkcjonowania współczesnych organizacji. Jednym z istotnych elementów tego złożonego procesu jest wybór strategii postępowania z ryzykiem. Artykuł zawiera omówienie tematyki zarządzania ryzykiem na potrzeby bezpieczeństwa systemów informatycznych w organizacji ze szczególnym uwzględnieniem możliwych reakcji na zidentyfikowane ryzyko w tym obszarze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 348-362
Keywords: bezpieczeństwo systemów informatycznych; zarządzanie ryzykiem; strategie postępowania ryzykiem