Rola technologii informacyjnej w transformacji procesów biznesowych w przedsiębiorstwie - Jelonek, Dorota (The Role of Information Technology in the Transformation of Economic Processes in an Enterprise, 2010)
W pracy omówiono poziomy wykorzystania rozwiązań technologii informacyjnej w transformacji procesów gospodarczych w przedsiębiorstwie od poziomu ograniczonego wykorzystania, wewnętrznej integracji, przeprojektowania procesów biznesowych, przeprojektowania sieci biznesowych do redefinicji biznesu. Ponadto wskazano, że wykorzystanie rozwiązań IT może ułatwić realizację procesów, inicjować procesy oraz stwarzać nowe możliwości. Wykazano, że indywidualizacja wymagań klientów wymusza zmiany w zarządzaniu procesami biznesowymi w kierunku dynamicznego zarządzania procesami biznesowymi i ich modyfikacji zgodnie z wymaganiami klienta.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 309-317
Keywords: technologia informacyjna; procesy biznesowe; zarządzanie procesami biznesowymi