Istota wykluczenia społecznego w społeczeństwie informacyjnym - Budziewicz- Guźlecka, Agnieszka (The Essence of Social Exclusion in Information Society, 2010)
W artykule przedstawiono tezę, iż w każdym społeczeństwie może wystąpić zjawisko wykluczenia społecznego. W przypadku społeczeństwa informacyjnego w Polsce głównym powodem wykluczenia społecznego jest nie tylko brak dostępu do usług komunikacji elektronicznej, ale i brak umiejętności korzystania z usług w społeczeństwie informacyjnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 241-249
Keywords: wykluczenie społeczne; społeczeństwo informacyjne; informacja