Dydaktyczne aspekty zastosowania systemów CMS w nauczaniu technologii informacyjnych na uczelni wyższej - Ziora, Leszek (Didactic Aspects of CMS Systems Application in Teaching Information Technology at Schools of Higher Education, 2010)
Celem artykułu jest prezentacja możliwości wykorzystania systemów zarządzania treścią (CMS) w nauczaniu przedmiotu technologia informacyjna na uczelni wyższej. Artykuł ukazuję istotę systemów CMS oraz rodzaje tychże systemów. W dalszej części opisano modułową budowę systemów, takich jak Mambo, Joomla i Moodle, oraz opisano przykłady ich zastosowań. Ostatnia część artykułu przedstawia praktyczne wykorzystanie systemu Mambo na zajęciach z przedmiotu technologie informacyjne prowadzonych na Wydziale Zarządzania Politechniki Częstochowskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 228-237
Keywords: dydaktyka informatyki; zarządzanie treścią; e-learning