Problemy badawcze i dydaktyczne w zakresie wykorzystania metod ilościowych w wyższej uczelni - Zawada, Marcin; Szajt, Marek (The Didactic and Research Problems of the Application of Quantitative Methods at a School of Higher Education, 2010)
W roku 2010 przypada jubileusz 15-lecia działalności w strukturze Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej Katedry Ekonometrii i Statystyki. Ten skromny jubileusz skłania do podsumowań, ocen i prognoz jej działalności. Niniejszy artykuł ma na celu ukazanie problemów, jakie pojawiają się w zakresie nauczania metod ilościowych w wyższej uczelni, oraz prezentację wyników różnorodnych badań prowadzonych w katedrze. Wyniki te są dowodem na ciągły rozwój metod ilościowych zarówno w teorii, jak i w zastosowaniach praktycznych. W dalszym ciągu rozważań scharakteryzowane zostały wybrane pakiety komputerowe wykorzystywane do obliczeń związanych z badaniami i rozwojem naukowym pracowników katedry, jak również w ramach zajęć dydaktycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 218-227
Keywords: metody ilościowe; statystyczne i ekonometryczne pakiety komputerowe; badania naukowe; dydaktyka