Rola nauczania technologii informacyjnej w kształtowaniu sylwetki współczesnego menedżera - Turek, Tomasz (The Role of Information Technology in Shaping the Image of a Contemporary Manager, 2010)
W artykule zaprezentowano rolę, jaką odgrywa nauczanie technologii informacyjnej w kształtowaniu współczesnego menedżera. Punktem wyjścia było nakreślenie charakterystycznych cech, które powinien mieć menedżer. Kształtowanie menedżerów odbywa się na uczelniach wyższych w ramach kierunku zarządzanie. Druga część artykułu dotyczy formalnych wymogów kształcenia. Ostatnia - trzecia część opisuje miejsce podręcznika pt. Technologie informacyjne dla ekonomistów w nauczaniu przedmiotów informatycznych na wyższych uczelniach. Zagadnienia te prezentowane są w świetle doświadczeń autorów podręcznika.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 209-217
Keywords: dydaktyka; zarządzanie; standardy kształcenia; technologia informacyjna