Wykorzystanie zintegrowanego systemu informatycznego w nauczaniu przedmiotu procesy informacyjne - Stępniak, Cezary; Turek, Tomasz (The Application of the Integrated it System in the Didactics of Information Processes, 2010)
W artykule zaprezentowano podstawowe aspekty związane z wykorzystaniem zintegrowanego systemu informatycznego klasy ERP jako narzędzia w kształceniu przedmiotu procesy informacyjne. W pierwszej części opracowania zwrócono uwagę na rolę, jaką w kształceniu współczesnych menedżerów odgrywa przedmiot procesy informacyjne. Proces dydaktyczny zaprezentowany został w postaci modelu obejmującego warstwy: użytkową, organizacyjną, narzędziową i techniczną. Poszczególne warstwy opisywane są sekwencyjnie w kolejnych punktach artykułu. W ostatniej części pracy zaprezentowane zostały potencjalne korzyści wynikające z zastosowania systemu ERP jako narzędzia dydaktycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 198-208
Keywords: procesy informacyjne; systemy informatyczne; nauczanie