Informatyka w biznesie - założenia kierunku, model i perspektywy - Korczak, Jerzy; Mach, Maria A.; Nowicki, Adam; Owoc, Mieczysław L. (Business in Informatics - Major Assumptions, Model and Perspectives, 2010)
Zmiany w systemie edukacji wyższej dotyczące wzbogacenia oferty studiów wymagają wieloletnich badań, szczególnie kiedy dotyczą rozwiązań innowacyjnych. W artykule zaprezentowano charakterystykę nowego kierunku studiów - informatyka w biznesie, który powstał na bazie doświadczeń innych ośrodków akademickich. Uwzględniono w nim także standardy dotyczące kształcenia informatycznego zaproponowane przez ACM (Association for Computing Machinery) oraz IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Charakterystyka kierunku obejmuje zakres programowy dotyczący dwóch podstawowych poziomów kształcenia: licencjackiego oraz magisterskiego, a także specjalistyczny model edukacyjny wraz z zaproponowanymi modułami specjalizacji zawodowej. Ponadto przedstawiono w artykule uwarunkowania implementacyjne oraz uwagi dotyczące przyszłości projektu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 105-115
Keywords: informatyka ekonomiczna; metody nauczania; standardy kształcenia